به گزارش خبرنگار مهر، کرمان به استان چهار فصل شهرت دارد در واقع می توان در مناطق مختلف استان کرمان چهار فصل را با طی مسافتی اندک مشاهده کرد اما با ورود به ماه آبان اما کرمان هنوز رنگ و بومی پائیزی به خود نگرفته است و نوسانات شدید آب و هوایی کرمانیها را شوک زده می کند.
در واقع دیگر قرار نیست برای دیدن چهار فصل طی طریق کرد بلکه در یک مکان خاص نیز به سادگی فصول مختلف خاص دیده می شود.
در ساعات ابتدایی صبح و همچنین در طول شب دمای هوای کرمان به نزدیک صفر درجه نیز می رسد و این درحالیست که در طول روز و به ویژه تا قبل از ساعات عصرگاهی دمای هوای کرمان به ناگاه زیاد می شود.
در واقع این روزها مردم کرمان شبها وسایل گرمایشی را روشن می کنند و در روز وسایل سرمایشی را به کار می اندازند.
این درحالی است که در سال جاری میزان دمای هوا نسبت به سالهای قبل افزایش یافته است و تابستان نیز زود آغاز شده و گویی خیال تمام شدن هم ندارد.
هوا رو به سردی است/ امیدواری در خصوص افزایش بارندگی
حمیده حبیبی، کارشناس هواشناسی استان کرمان در این خصوص به مهر گفت: در سال جاری دمای هوای کرمان در مقایسه با سالهای قبل افزایش یافته است.
وی ادامه داد: اگر به مقایسه دمای روزهای سال جاری با سال گذشته بپردازیم در سال گذشته در چنین ایامی دمای کرمان کاملا سرد شده بود اما در حال حاضر دمای هوای کرمان گرم است.
حبیبی این تغییر را به دلیل تغییرات اقلیمی دانست و گفت: با این وجود هوای کرمان به تدریج در حال سرد شدن است.
وی همچنین از افزایش بارندگی صد درصدی طی سال گذشته زراعی در کرمان خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در سال جاری نیز میزان بارندگی در کرمان افزایش یابد.
در این میان شاید بیشترین قشری که باید مراقب تغییرات آب و هوایی در کرمان باشد کشاورزان هستند. در حالیکه کشاورزان جنوب کرمان این روزها همچنان در حال و هوای کشتهای تابستانی به دلیل گرمای هوا در این مناطق هستند اما در شمال استان رفته رفته شبهای سرد کشاورزان را باچالش مواجه کرده است.
در بخش کشاورزی به خصوص پسته کاران با نگرانیهایی رو برو هستند در واقع تغییرات آب و هوایی فصل برداشت را با تاخیر مواجه کرده است و کشاورزان نگران هستند در صورت سردی ناگهانی هوا شاهد خراب شدن بلخشی محصول سال جاری باشند.
توصیه به کشاورزان به ویژه پسته داران
کارشناسان کشاورزی نیز در این خصوص به کشاورزان توصیه هایی دارد؛برای کاهش دما در هنگام حمل پسته از تریلرها با دیواره مشبک و یا با قابلیت هوادهی استفاده شود.
روزانه به مقداری پسته برداشت شود که تا پایان روز فرآوری انجام گیرد و پس از برداشت محصولات به ویژه پسته که مدتی را در انبار تا زمان آماده شدن برای صادرات و عرضه به بازار سپری میکنند با توجه به خطر آلوده شدن این محصول به قارچ و زهرآبه آفلاتوکسین تمهیدات لازم را برای فرآوری و انبارداری این محصول به عمل آورند.
حتیالامکان از انباشته شدن پسته در ترمینال ضبط خودداری شود، زیرا انباشته شدن علاوه بر افزایش آفلاکتوسین موجب زرد شدن پوست استخوانی هم میشود.
با توجه به نزدیک شدن کشت پاییزه برای این کشت از بذر سالم بوجاری شده و ضدعفونی شده استفاده شود و قبل از کشت گندم و جو آبیاری و شخم زمین برای کاهش بیماریها و آفات انجام گیرد.
با توجه به پایان فصل کاشت زعفران تا قبل از گلدهی از هر گونه آبیاری خودداری شود.
گلخانه داران مراقب باشند
همچنین شرایط آب و هوایی برای مبارزه با شپشک مرکبات مناسب است، لذا کشاورزان برای مبارزه با کارشناسان گیاهپزشکی مشورت کنند.
در گلخانهها هم توصیه میشود از توری ضد حشره و اقدامات کنترل تلفیقی برای مبارزه با آفات استفاده شود و از نظر جوی زمان مناسب برای انتقال نهالهای گلدانی به زمین اصلی است.
شرایط جوی برای تغذیه محصولات زراعی به ویژه درت برای کوددهی و محلولپاشی و برای مبارزه با علفهای هرز مزارع سیبزمینی مناسب است.
در کنار توصیه های کشاورزی اما این روزها با توجه به تجزیه برگها و سردی هوا فصل آلرژی و سرما خوردگی نیز محسوب می شود کارشناسان بهداشتی نیز از مردم می خواهند در این ایام با رعایت نکات لازم به خصوص در زمینه پوشش سلامت خود را حفظ کنند.
توصیه های بهداشتی به دانش آموزان در پائیز
بیماریهای شایع در مدارس با توجه به شرایط اقلیمی و فصول سال متغیر است. در فصل سرما، عفونتهای تنفسی بیش از هر بیماری دیگری در میان دانشآموزان مشاهده میشود.
همچنین اولیای دانشآموزان در فصل سرما از فرزندان خود مراقبت بیشتری كنند و پوشیدن لباسهای گرم و مناسب را به فرزندان تاکید کنند.
با توجه به شیوع بیماریهای عفونی و تنفسی در فصل سرما دانشآموزان بیشتر به عفونتهای تنفسی مبتلا میشوند و این بیماری عامل اصلی غیبت دانشآموزان در مدرسه است.
لازم است با توجه به فصل سرما، در خصوص بهسازی سیستمهای گرمایشی مدارس اقدامات لازم صورت گیرد.
استفاده از لوازم شخصی، مصرف میوه و سبزیجات تازه، مصرف شیر و لبنیات و رعایت بهداشت فردی مهمترین راهكار پیشگیری از این نوع بیماریهاست.
نظر شما